BROQ sunt făcute handmade ca tu să te poți juca cu ele DIY.
Practic, BROQ sunt mereu pe mâini bune: prima oară ale creatorilor, a doua oară ale tale.

Pentru servicii de montaj puteți să vă adresați echipei de vânzări sales@broq.ro  sau printr-o solicitare de oferta personalizată.

Etape de montaj​
Faza preliminara PREMONTAJ​

Pregatirea suprafetei, pentru montajul BROQ

  • Suprafata plata pe care se va monta BROQ va fi curatata de elemente reziduale precum resturi de mortar, deseuri rezultate din constructii, etc. in special praf, nisip sau alte materiale cu particule fine.
  • Inaintea de aplicarea mortarului pe suprafata plata deja pregatita este obligatoriu ca zona rostului sa fie umezita cu apa sau amorsa specifica mortarului utilizat.
  • Nu montati BROQ pe baze netede/lucioase si fragile precum ceramica, mosaic, etc.
 
Unelte:
 

Șpaclu

Perie de curățat, aspirator praf

Masurarea si trasarea in etapa de pre-montaj BROQ

  • Inainte de inceperea montajului verificaţi orizontalitatea şi verticalitatea laturilor de reazem/ancoraj pe care urmeaza sa fie montat BROQ
 

Unelte: Nivela cu bule (poloboc), telemetru laser, nivela laser

Pasul 1:
  • Masurati spatiul in care doriti sa pozitionati elementele BROQ pentru a va asigura ca este multiplu de 190mm (Ciment), 200 mm (Lut) plus grosimea rostului pe verticala si orizontala
  • Recomandam delimitarea cu ajutorul a două şipci de lemn baza peretelui respectiv montarea pe verticala a unor repere din 60 cm in 60 cm pentru controlul verticalităţii peretelui (în cazul pereţilor curbi reperele se poziţionează la fiecare al doilea rând BROQ)
  • Din considerente de estetica spatiile sau golurile cu dimensiuni atipice se pot corecta prin montajul unor structuri de sustinere precum zidarie, BCA, elemete de beton armat, structuri metalice sau cadre din lemn. 
 
 

Unelte de masurare: ruleta, telemetru

Materiale: sipci de lemn, montanti verticali

Pasul 2:
  • Poziţionaţi banda de alunecare(etansare)/dilatatie între cele două şipci de lemn la baza peretelui, iar apoi montaţi rostul de dilatare pe celelalte laturi perimetrale. Aplicaţi mortar între cele două şipci de la baza peretelui. Se recomandă o grosime minimă de 3 cm.
  • Marcaţi pe laturile verticale locurile unde se vor face găurile pentru ancorarea barelor de armătură.
  • Banda de alunecare(etansare), dilatatie se poate monta perimetral

Unelte de marcaj: creion constructii, sfoara de ghidaj, dornuri

Materiale: bandă de grosime 1 mm din PVC necompresibil sau similar

Pregatirea amestecului de mortar, tipuri de mortar

  • In cazul BROQ recomandam mortarul de zidarie pentru interior sau exterior predozat
  • Pentru BROQ de culoare alba recomandam utilizarea mortarelor care au in compozitie cimenturi sau var alb
  • Malaxare: Mortarul se poate prepara cu betoniera sau cu malaxorul cu amestecare continuă. La malaxarea cu betoniera, se adaugă întâi apa de amestec, şi apoi mortarul uscat (timpul de amestecare este specificat de catre fiecare producator). In cazul malaxorului cu amestecare continuă, dozajul de apă se face automat, drept urmare si cantitatea de amestec va fi accord cu dozajul de apa.
  • Utilizarea altor aditivi fara acordul producatorului este interzisa, acestia putand favoriza dezagregarea mortarului pus in opera.
  • Nu se vor folosi mortare fabricate de producatori diferiti, in aceeasi lucrare, pentru a evita comportarea si aspectul diferit, vizibil in special dupa uscarea acestuia.

In cazul montajului BROQ la care se vor folosi adezivi si spume pentru zidarie se vor urma instructiunile si recomandarile producatorilor.

Faza de MONTAJ​
  • Fiecare element se va uda inaintea montajului
  • In cazul elementelor BROQ Ciment, dupa instalare, continuati sa le udati timp de 5 zile consecutive de 4 ori pe zi

Aceasta etapa este foarte importanta si are un effect semnificativ asupra calitatii acestora in timp

Pasul 3:

Luaţi primul element şi aplicaţi mortar de ciment cu mistria pe cele doua laturi de contact. Plasaţi această cărămidă cu latura acoperită cu mortar spre banda de alunecare(etansare)/dilatatie, aliniată cu şipcile de lemn. Trebuie lăsat un spaţiu de min. 1,5 cm între cărămidă şi banda rost dilatatie , spaţiu ce va fi umplut cu mortar.

Pasul 4:

Poziționați al doilea elemet BROQ repetend operatiunea anterioara. Intre cele doua elemente introduceti primul distantier de plastic pentru realizarea unor articulatii uniforme. Asigurati-va ca elementele montate sunt perfect orizontal. Cand aplicați mortarul pe spațiile verticale dintre elementele BROQ asezate deja pozitia corecta, scoateți temporar elementele de sustinere în timp ce lucrați iar apoi le veti montati la loc pe pozitie.

Unelte:

Recipient plastic (galeata, bol adanc)

Cancioc + mistrie

Materiale: mortar, adeziv, distantieri

Pasul 5:

Montati armaturile orizontale si verticale introducand capetele acestora in gaurile realizate anterior in structura de sustinere, utilizand dupa caz ancore chimice sau conexpand-uri. Aceasta operatiune se va face pe masura ce avansati cu montajul elementelor BROQ insa fara a depasi 60 cm distanta intre bare.
Pozitionarea barelor se va face central pe axul fiecarui element BROQ, asigurandu-va ca acestea vor fi complet acoperite cu mortar fara a atinge elementele BROQ.
Totodata asigurati-va ca mortarul este compact si uniform distribuit pe toate laturile elementelor. Indepartati excesului de mortar utilizat(adanciti rosturile dupa caz) un burete inainte ca acesta sa faca priza.
In zonele de contact cu structurile de sustinere nu uitati sa montati banda de alunecare(etansare)/dilatatie.

Pasul 6:

Pentru a garanta stabilitatea structurilor mici și mijlocii, barele orizontale si verticale se vor incastra in structurile de sprijin.
In cazul structurilor de sustinere metalice fixați barele verticale in interiorul profilelor astfel incat sa puteti ancora barele orizontale in interiorul profilului completand apoi cu mortar. Pentru structuri de dimensiuni mari folosiți secțiuni în U, pozitionand in interiorul acestora banda de alunecare(etansare)/dilatatie

FINISAJE
Pasul 7:

Dupa ce mortarul este complet intarit finalizati articulatiile si indepartati distantierii

Rosturi

Aplicaţi chitul sau mortarul de rost cu mistria si finisati inainte de intarire cu ajutorul uneltelor specifice(mistrii rost), având grijă să obtineti forma dorita.